airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Respektér den catalanske folkeafstemning om selvstændighed!

Forfatningskommissionen har fuld forståelse for cataloniernes ønske om selvstændighed.
11. januar 2017
Pressemeddelelse
For nylig blev befolkningen i Catalonien spurgt om man støtter at Catalonien bliver en selvstændig stat i form af en republik. 90% af vælgerne stemte for at Catalonien bliver selvstændig, alligevel nægter den spanske stat fortsat at anerkende folkeafstemningen.

Forfatningskommissionen oplever at også Grønland bør reagere over for behandlingen af catalanerne.

Kommissionsformand Vivian Motzfeldt udtaler: ”Vi har fuld forståelse for catalanernes ønske om selvstændighed som enhver andre folkeslag i verden, der kæmper for frihed. Ytringsfriheden er den vigtigste menneskerettighed. Set med grønlandske øjne forekommer den spanske stats ringeagt over for catalanernes tilkendegivelse om deres fremtid uretfærdig. Vi er ikke overrasket over at en fremtrædende færøsk politiker nu udtaler at Spanien selv er skyld i at catalanerne stræber efter selvstændighed.”

Catalonien er en del af Spanien. Regionens indbyggertal var i 2016 på 7,5 millioner. Vivian Motzfeldt udtaler videre: ”For os virker det helt utroligt, at man ringeagter en klar majoritets tilkendegivelse i Catalonien. Der er noget galt. Heldigvis ser vi at forskellige folkeslag ranker ryggen fuldt ud, vidende om deres ret til selv at bestemme deres fremtid, blandt andet folk uden egen stat. Og heldigvis vælger de fleste at følge dialogens og forhandlingens vej. Også andre folkeslag end grønlænderne ønsker selvstændighed. Vi erklærer derfor hermed vores støtte til catalanerne i deres kamp for selvstændighed.”

Forfatningskommissionen besluttede under et møde den 6. oktober, at medmindre Naalakkersuisut eller Inatsisartut giver udtryk for deres holdning, bliver kommissionen nødt til at komme ind på banen og udtale sin holdning.

Venlig hilsen
Vivian Motzfeldt, formand Forfatningskommissionen
Forkvinde i Forfatningskommissionen, Vivian Motzfeldt.